Αντιμετώπιση Υγρασίας

Είναι πρόβλημα η ύπαρξη υγρασίας; 

Η υγρασία και η μούχλα είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που παρουσιάζονται στα σπίτια. Έχοντας και τα δύο αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία των διαμενόντων. Η υγρασία, είναι ικανή να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα. Όχι μόνο στο κτήριο που την εμφανίζει, αλλά και στους ανθρώπους που διαμένουν.

Ποιες οι συνέπειες της υγρασίας σε ένα κτήριο;

Η υγρασία απαξιώνει σημαντικά ένα κτίριο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως: ελλιπή θερμομόνωση, ελλιπή θέρμανση, κακό προσανατολισμό, ελλιπή εξαερισμό ή κάποια αστοχία στις υδραυλικές αλλά και δομικές εγκαταστάσεις.

Η υγρασία επηρεάζει την υγεία των διαμενόντων; 

Η εμφάνιση υγρασίας στα κτήρια είναι υπεύθυνη για μια σειρά από ασθένειες που παρουσιάζονται στους ανθρώπους.

Αυτές, πολλές φορές μπορεί να προκαλούν σοβαρά πνευμονολογικά προβλήματα, όπως: ασθματικές κρίσεις, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα και άλλα νοσήματα των πνευμόνων, καθώς και αλλεργικές αντιδράσεις.

Η μούχλα απειλεί περισσότερο την υγεία των κατωτέρω ομάδων ανθρώπων:

  • Όσοι υποφέρουν από άσθμα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού.
  • Οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας & τα βρέφη, νήπια και γενικά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Οι πιθανές ενδείξεις πως υπάρχει πρόβλημα με μούχλα στο σπίτι συμπεριλαμβάνουν: βήχα, συνεχή κόπωση, ερεθισμό των ματιών και του λαιμού, πονοκεφάλους, δερματικούς ερεθισμούς και ναυτία.

Επίσης, τα σπόρια από κάποιες μούχλες (π.χ. Ασπέργιλος flavus, αφρικάνικος ασπέργιλος κτλ.) είναι εξαιρετικά τοξικά!

Επίσης, την υγρασία τη λατρεύουν διάφοροι μικροοργανισμοί, ζωύφια, έντομα κλπ, βλαβερά για τον ανθρώπινο -και όχι μόνο- οργανισμό, οργανισμοί που -θέλοντας και μη- αποφασίζουν να συγκατοικήσουν μαζί μας!

Πώς ελέγχεται η υγρασία; 

Πολλά ακίνητα – νέα και παλαιότερα – εμφανίζουν σήμερα υγρασία.

Για κάθε κτήριο, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται ξεχωριστά και να λαμβάνονται υπόψη κατά τον έλεγχο όλοι οι παράγοντες επιρροής για το συγκεκριμένο κτήριο.

Γι’ αυτό, ο έλεγχος της υγρασίας απαιτεί βαθιά γνώση της επιστήμης της Μηχανολογίας. Πολλές φορές απαιτείται και η χρήση μετρητικών οργάνων.

Η υγρασία, λοιπόν, είναι μία “ασθένεια” για όλα τα κτήρια που κάποια στιγμή μπορεί να εμφανιστεί, όταν ταυτόχρονα τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις.

Ωστόσο, θα πρέπει να βρούμε και να καταπολεμήσουμε την αιτία και όχι το αποτέλεσμα!

Για παράδειγμα, βάφοντας απλά τον τοίχο, ακόμα και με ειδικά χρώματα, δεν καταπολεμούμε την αιτία, αλλά το αποτέλεσμα.

Έτσι, δεν θα αργήσει η επανεμφάνιση της υγρασίας στο ίδιο σημείο ή ακόμα και πιο δίπλα!

Τί προσφέρει το γραφείο μας; 

Το γραφείο μας είναι πλήρως εξοπλισμένο με μία σειρά μετρητικών οργάνων και ανιχνευτών, τέτοια ώστε να εντοπίζουμε την υγρασία / διαρροή σχεδόν σε κάθε περίπτωση και προπάντων με μη καταστρεπτικές μεθόδους.

Έτσι, διαθέτουμε :

– Θερμοκάμερα του αναγνωρισμένου οίκου FLIR, χάρη στην οποία μπορούμε να εντοπίζουμε την αλλαγή θερμοκρασίας της επιφάνειας, συνεπεία παρουσίας υγρασίας στο εσωτερικό του δομικού στοιχείου.

– Υγρασιόμετρο δύο ακίδων, του οίκου EXTECH, με το οποίο μετρούμε το ποσοστό υγρασίας στην επιφάνεια του δομικού στοιχείου

– Υγρασιόμετρο επαφής, του οίκου EXTECH, με το οποίο διαγιγνώσκουμε υγρασίες σε βάθος έως 2.5cm.

– Υγρασιόμετρο τύπου βολβού, του οίκου  FLIR με το οποίο εντοπίζουμε υγρασία μέχρι βάθος 10cm από την επιφάνεια.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κανένα όργανο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εμπειρία του Μηχανικού, του οποίου η κρίση είναι πολύ σημαντική για την τελική διάγνωση. Πολλές φορές δεν απαιτείται καν η χρήση μετρητικών οργάνων για τον εντοπισμό της υγρασίας ή της διαρροής. Αρκεί η εμπειρία του μηχανικού. Άλλη μια αλήθεια είναι ότι κανένα όργανο δεν είναι αναντικατάστατο. Δηλαδή, κάποιες φορές χρειάζεται η χρήση συνδυασμού οργάνων.

Το γραφείο μας μπορεί να αναλάβει υπεύθυνα τον εντοπισμό και τη διάγνωση των αιτιών μια υγρασίας. Επίσης, κατόπιν ζήτησής σας μπορούμε να σας παραδώσουμε και Τεχνική Αναφορά για την εμφάνιση, τα αίτια και τον τρόπο αντιμετώπισης που προτείνουμε.

Έτσι, θα είστε σίγουροι ότι θα πληρώσετε για τις επισκευές, ακριβώς τα ποσά που χρειάζονται και τίποτε παραπάνω.

Όσον αφορά το διαδικαστικό μέρος, για τη διερεύνηση μιας υγρασίας, βασική προϋπόθεση είναι η συζήτηση με τον ιδιοκτήτη-διαμένοντα. Αυτό γίνεται, προκειμένου να συλλέξουμε τα απαραίτητα δεδομένα σχετικά με το πότε πρωτοεμφανίστηκε, πότε εμφανίζεται εντονότερα, τις συνθήκες λειτουργίας των δικτύων, τη χρονολογία κατασκευής του ακινήτου, τυχόν μετέπειτα παρεμβάσεις κλπ. Έπειτα από τη συζήτηση θα καθορίσουμε τον τρόπο, τις καιρικές συνθήκες και την ώρα που πρέπει να γίνει η αυτοψία μας.

Σημειωτέον ότι το γραφείο μας δεν αναλαμβάνει την αποκατάσταση των υγρασιών, αλλά εξειδικεύεται κυρίως στη διάγνωση. Η επισκευή – αποκατάσταση γίνεται από συνεργεία της δικής σας επιλογής, φυσικά με τη δική μας καθοδήγηση.

Αντιμετώπιση υγρασίας με θερμοκάμερα

Το γραφείο μας χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης υγρασίας.

Pin It on Pinterest

Share This